• МАПА • МАНАСТИР ДОБРЕШ • МАНАСТИР ЗЛАТЕНАЦ • МИЉКОВ МАНАСТИР • Фото галерија •

English

Манастир Златенац
посвећен Светим врачима :
Св. Козми и Св. Дамјану


Налази се на самој обали Мораве, пет километара југоисточно од Гложана. Манастир лежи у благом побрђу, окружен шумом, житородним њивама и виноградима.Народ овог краја верује да је манастир подигнут на светом месту. Ту се на рушевинама од давнина за празнике сакупљао народ и молио Богу.
Задужбина је деспота Стефана Лазаревића и служио је непосредно ресавској преписивачко-стваралачкој школи. Садашњи назив потиче од имена каснијег обновитеља.
Црква је припада грађевинама моравске школе. Више пута је дизана од темеља и обнављана: први пут 1923. г., Другу обнову 1952/1953.г. и трећу 1966.г. изводили су верници гложанске парохије. Највише података о обимним радовима и дародавцима има у свескама вредног ратара Радомира Тодоровића из Гложана-звани Рала Богин.
1980. г. манастир Златенац се осамостаљује, до тада је био метох Миљковог манастира, постаје општежитељни женски манастир. За настојатељницу именована је игуманија Јефимија (Јовић), на овом месту и данас, која започиње четврту обнову манастира.

Црква је мала, али лепа грађевина, са кровом у преломима изнад којег се диже осмоугаоно кубе, иконостас од дрвета представља право уметничко дело, иконе и фреске је радила жичка иконописачка школа и имају велику уметничку вредност. У порти манастира су нови конаци и звоник.

У неопосредној близини на Морави постављена је воденица дар Милана Илића из Брзана.
 

Адреса: манастир Златенац
Село Гложане
35210 Свилајнац
тел. 035/337-242

www.svilajnac001.co.rs